Επανασύνδεση με τη φύση

GREEK EXPLORER

επανασύνδεση με τη φύση

Μαθήματα για την επανασύνδεση με τη φύση

Η θεωρία του ονείρου της ζωής

Ο Alan Watts πρότεινε πολύ εύγλωττα ότι η ζωή θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα όνειρο.

Κατά την άποψη αυτή, τα όρια μεταξύ του εαυτού και του σύμπαντος εξαφανίζονται, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάθε άτομο δεν είναι απλώς μια ξεχωριστή οντότητα, αλλά αναπόσπαστο μέρος του συνόλου της ύπαρξης.

Αυτή η αναλογία μας ενθαρρύνει να εξετάσουμε τις επιπτώσεις των σκέψεων και των πράξεων μας σε μεγάλη κλίμακα, οραματιζόμενοι τη ζωή ως ένα μεγάλο, διασυνδεδεμένο μοτίβο.

Σημασία του ονείρου στη σύγχρονη ύπαρξη

Στη σημερινή ζωή με τους γρήγορους ρυθμούς και την τεχνολογία, η θεωρία του ονείρου της ζωής του Watts μας καλεί να αναζητήσουμε βαθύτερες συνδέσεις και νοήματα στη ζωή μας, πέρα από τις ψηφιακές οθόνες που όλο και περισσότερο καθορίζουν την πραγματικότητά μας.

Είναι μια πρόσκληση να αφυπνιστούμε για την ομορφιά του κόσμου που μας περιβάλλει, προτρέποντάς μας να θυμόμαστε ότι ακριβώς όπως ένα όνειρο, οι ψηφιακοί περισπασμοί μας δεν είναι παρά ένα μικρό κομμάτι από όσα έχει να προσφέρει η ζωή.

Αποσύνδεση από το ψηφιακό κόσμο

Σύγχρονη κοινωνία και ψηφιακός κορεσμός

Οι μέρες μας κατακλύζονται από ψηφιακές επαφές, αδιάκοπη έλξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς και τον συνεχή καταιγισμό ηλεκτρονικών μηνυμάτων και ειδοποιήσεων.

Αυτός ο ψηφιακός κορεσμός έχει οδηγήσει σε αποσύνδεση από τον πραγματικό κόσμο, αφήνοντας πολλούς να αισθάνονται απομονωμένοι παρά το γεγονός ότι είναι πιο “συνδεδεμένοι” από ποτέ.

Οι επιπτώσεις της ψηφιακής ζωής στην ψυχική και σωματική υγεία

Αυτή η αδιάκοπη ψηφιακή ενασχόληση έχει αισθητές επιπτώσεις στην ευημερία μας. Μελέτες έχουν δείξει αυξημένα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας που σχετίζονται με τον υπερβολικό χρόνο χρήσης των συσκευών.

Επιπλέον, το σωματικό τίμημα περιλαμβάνει διαταραγμένα πρότυπα ύπνου και καθιστική ζωή, γεγονός που υποδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία.

Επανασύνδεση με τη φύση

Σημασία της φύσης στην ανθρωπότητα

Ο Alan Watts πίστευε ότι η επανασύνδεση με τη φύση είναι απαραίτητη για την κατανόηση του εαυτού μας και της θέσης μας μέσα στο σύμπαν. Παρότρυνε τη μύηση στον φυσικό κόσμο ως ένα μονοπάτι για να βιώσουμε τη βαθιά διασύνδεση όλων των πραγμάτων, υποδηλώνοντας ότι τέτοιες εμπειρίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πιο αρμονική και γεμάτη ζωή.

Οφέλη από τη σύνδεση με τον φυσικό κόσμο

Τα οφέλη της ενασχόλησης με τη φύση είναι ευρέως αποδεκτά. Από τη μείωση των επιπέδων άγχους και τη βελτίωση της διάθεσης μέχρι την ενίσχυση της δημιουργικότητας και την αίσθηση του ανήκειν. Ο φυσικός κόσμος προσφέρει μια ανάπαυλα από το χάος της ψηφιακής ζωής, προσγειώνοντάς μας στην παρούσα στιγμή και υπενθυμίζοντάς μας τις απλές χαρές της ύπαρξης.

Πρακτικές συμβουλές για αποσύνδεση από το δίκτυο

Αποδοχή της πραγματικότητας

Εν κατακλείδι

digital detox

detox tip #1


Απενεργοποίησε όλες τις μη-απαραίτητες ειδοποιήσεις. Ίσως θέλεις επίσης να χρησιμοποιήσεις τη λειτουργία “do not disturb” (ή “focus” στο iOS) σε συγκεκριμένες ώρες για να απενεργοποιήσεις εντελώς τις ειδοποιήσεις.

Αποσυνδέσου ή απεγκατάστησε λογαριασμούς κοινωνικών μέσων για την περίοδο της αποτοξίνωσης.

Αφαίρεσε εθιστικές εφαρμογές από την αρχική οθόνη του κινητού σου για να αποφύγεις τον πειρασμό να τις χρησιμοποιείς κάθε φορά που ξεκλειδώνεις το τηλέφωνό σου.

digital detox

detox tip #2


Καταγραφή του χρόνου οθόνης σας και ορισμός με ένα χρονικό όριο για τις εφαρμογές που προσπαθείς να μειώσεις.

Χρησιμοποίησε ψηφιακά εργαλεία για να αποκλείσεις την πρόσβαση στις ειδήσεις και τα κοινωνικά μέσα ή σε ολόκληρες ιστοσελίδες.

Κάποια παραδείγματα είναι #blockit (μόνο για iOS), Stay Focused: Site & App Focused (Android), SelfControl (για MAC) και StayFocused Google Chrome extension για PC.

digital detox

detox tip #3


Μετέτρεψε την οθόνη του τηλεφώνου σου σε κλίμακα γκρι για να το κάνει λιγότερο ελκυστικό και διεγερτικό.

Άφησε το τηλέφωνό στο σπίτι ή σε έναν ξεχωριστό χώρο όταν δεν το χρειάζεσαι.

Κανόνας 20-20-20: Κάνε ένα διάλειμμα κάθε 20 λεπτά, για 20 λεπτά, τουλάχιστον 20 μέτρα μακριά από τη συσκευή σου.

Προγραμμάτίσε χρόνο για δραστηριότητες στη φύση, όπως περπάτημα σε πάρκα ή δάση

Greek Explorer buy me a coffee

Χρησιμοποιώντας τους συνδέσμους μου για τις αγορές ή τις κρατήσεις σου, βοηθάς το blog χωρίς επιπλέον κόστος για σένα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υποστήριξή σου!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top