Camino de Santiago de Compostella
Camino de Santiago
Ταξίδι στο τέλος της γης
GREEK EXPLORER
“Όταν έχεις αμφιβολίες, κάνε το επόμενο μικρό βήμα”
― Paulo Coelho, Το ημερολόγιο ενός μάγου
Αναζητώντας το τέλος του κόσμου
Η ιδέα να ανακαλύψω την άκρη της γης από την αρχή φαινόταν ύποπτη, μυστήρια και περίεργη.
Η αναζήτηση με οδήγησε στο μονοπάτι του Camino de Santiago και στο ακρωτήρι Finisterre στην Ακτή του Θανάτου (Costa da Morte).
Οπότε, ως τελικός προορισμός ορίστηκε η άκρη του κόσμου και ο Ατλαντικός Ωκεανός.
Ωστόσο, κάθε εξερεύνηση πρέπει να περιέχει και μια δοκιμασία. Έτσι, το εμπόδιο που έθεσα στον εαυτό μου ήταν ότι έπρεπε να φτάσω εκεί περπατώντας. Ο μόνος τρόπος για να το καταφέρω αυτό, ήταν να διασχίσω το Camino de Santiago.
Το Οδοιπορικό
Μια διαδρομή ατελείωτων χιλιομέτρων που σε οδηγεί όχι μόνο στο τέλος της γης αλλά και στο τέλος της ανθρώπινης αντοχής. Μια συναρπαστική εμπειρία που αφήνει πίσω παράξενες ιστορίες, καλούς φίλους και αρκετό πόνο στα πόδια…
Κερδίζεις όμως την ικανοποίηση της αυτογνωσίας, για το μέχρι που είσαι ικανός να φτάσεις και αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Κάθε βήμα στο μονοπάτι είναι ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του εαυτού σου. Ένα οδοιπορικό που σε διδάσκει ότι η πραγματική πορεία της ζωής δεν είναι ποτέ προκαθορισμένη.
Το Camino είναι πρόκληση που σε ταξιδεύει μακριά από τη φυλακή του μυαλού σου.
Είτε ξεκινάς από το Saint-Jean-Pied-de-Port, το Irun είτε από την εξώπορτα του σπιτιού σου, δεν έχει καμία σημασία. Το Καμίνο είναι εσωτερική διαδικασία. Δεν έχει να κάνει τόσο με την απόσταση στο χάρτη αλλά με την αλλαγή.
Μια μοναχική οδύσσεια που σε καλεί να αναζητήσεις την πιο βαθιά προσωπική σου αλήθεια.
Είναι ένα οδοιπορικό που σε απελευθερώνει και σε ενθαρρύνει να ονειρευτείς ξανά και με ακόμα περισσότερο θάρρος.
Και αργά η γρήγορα ανακαλύπτεις ότι όσο πιο τρελό είναι το όνειρο που πιστεύεις, τόσο πιο ενδιαφέρον θα γίνει και ο δρόμος που θα περπατήσεις.
BUEN CAMINO!
Τι είναι το Camino de Santiago
Το Μονοπάτι του Γαλαξία
Ένα οδοιπορικό 900χλμ. που διασχίζει τα γαλλικά Πυρηναία, τη Χώρα των Βάσκων, ιστορικές ισπανικές πόλεις και καταλήγει στο Finisterre (Λατινικά: Finis Terrae). Το ακρωτήρι του φάρου που σηματοδοτεί “το τέλος της γης”.
Έχει τις ρίζες του στα προχριστιανικά χρόνια όταν Ρωμαίοι έμποροι και ταξιδιώτες βάδιζαν στο “δρόμο του γαλαξία”. To“Voie lactée” (the Milky Way) όπως το ονόμαζαν και που τους οδηγούσε στο τέλος του τότε γνωστού κόσμου και στη θέα του απέραντου Ατλαντικού Ωκεανού.
Από τον 9ο αι. πλήθη περιηγητών ακολουθούσαν το μονοπάτι φέροντας μαζί τους κοχύλια από τη Γαλικία ως απόδειξη ολοκλήρωσης του ταξιδίου. Τελικά το κοχύλι ορίστηκε ως το εμβληματικό σύμβολο του Καμίνο ντε Σαντιάγο.
Το 12ο αι. εκδίδεται ο πρώτος ταξιδιωτικός οδηγός Codex Calixtinus. Μια συλλογή συμβουλών για το πως οι πιστοί μπορούν να διασχίσουν το μονοπάτι με τελικό προορισμό το προσκύνημα του Αγίου Ιακώβου στο καθεδρικό ναό της Κομποστέλα.
Κομποστέλα και ο Δρόμος του Αγιου Ιακώβου
Η ονομασία “Compostella” προέρχεται από το Cambus Stellar που σημαίνει “το πεδίο των άστρων”. Η ιστορία αναφέρει ότι ένας ερημίτης βοσκός ο Πελάγιος ακολούθησε ένα άστρο στον ουρανό που του αποκάλυψε τον ιερό τάφο του Αγίου Ιακώβου.
Έτσι, προς τιμή του Αγίου ο βασιλιάς Αλφόνσος Β’ κατασκεύασε το μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό.
Το μέγεθος της φήμης που απέκτησε το προσκύνημα ήταν τεράστιο. Αρκεί να λεχθεί πως τον 12ο αι. 500.000 πιστοί επισκέπτονταν ετησίως το ναό. Εκείνη την εποχή ο πληθυσμός της Ευρώπης υπολογιζόταν σε περίπου 60.000.000.
Το 13ο αιώνα, η Καθολική Εκκλησία παρέχει απόδειξη για την πραγματοποίηση του πνευματικού ταξιδίου και χορηγεί “cartas probatorias”. Επιστολές που αποτελούσαν επιβεβαίωση οτι ο προσκυνητής είχε πραγματοποιήσει το σκληρό οδοιπορικό προς τον Άγιο Ιάκωβο.
Τα πιστοποιητικά απόστασης δίνονται ακόμη και σήμερα και ονομάζονται Κομποστέλα ή Κομποστελάνα.
Το προσκύνημα θεωρούνταν από την Καθολική Εκκλησία μορφή εξιλέωσης και μετάνοιας για πολύ σοβαρές αμαρτίες.
Η εμπειρία του Camino αποτελεί μια μοναδική περιπέτεια που συνδυάζει το πνευματικό ταξίδι και τη σκληρή σωματική πρόκληση.
Σκέψου οτι διασχίζεις τα μεσαιωνικά μονοπάτια της Ισπανίας και κάθε βήμα σου αντηχεί στα βήματα όσων τα περπάτησαν αιώνες πριν.
Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησης διασχίζεις δάση, ποτάμια και απέραντες εκτάσεις ενώ παράλληλα ανακαλύπτεις πτυχές του εσωτερικού σου κόσμου.
Οδηγός επιβίωσης για το Camino de Santiago
Διαδρομές του Camino
Η πιο δημοφιλής διαδρομή είναι το Camino Francés. Καλύπτει σχεδόν 800 χλμ. από το Saint Jean Pied de Port διασχίζοντας τα Πυρηναία μέχρι το καθεδρικό ναό της Κομποστέλα. Έπειτα μπορείς να συνεχίσεις για ακόμα 100 χλμ. προς το ακρωτήρι Φινιστέρε.
Όλα τα μονοπάτια του Camino de Santiago είναι καλά σηματοδοτημένα με τα χαρακτηριστικά κίτρινα βέλη. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα ακολουθήσεις και αυτά θα σου δείξουν το δρόμο.
Ποια διαδρομή να ακολουθήσεις
Πολλοί προσκυνητές κατά τον Μεσαίωνα – ορισμένοι ακόμα και σήμερα – άρχιζαν το ταξίδι με αφετηρία το κατώφλι του σπιτιού τους! Αν δεν επιλέξεις να ακολουθήσεις αυτήν την παράδοση, μπορείς να εξερευνήσεις μια από τις δημοφιλέστερες διαδρομές που παραθέτω παρακάτω.
Camino Francés: Η πιο δημοφιλής διαδρομή διαρκεί συνήθως περίπου 4 έως 6 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί, καλύπτοντας περίπου 800 χιλιόμετρα. Αυτό μεταφράζεται σε έναν μέσο όρο περίπου 20 έως 30 χιλιομέτρων ανά ημέρα.
Camino Portugués: Η διαδρομή από το Πόρτο της Πορτογαλίας είναι συντομότερη από το Camino Francés. Χρειάζεται περίπου 2 έως 3 εβδομάδες για να διανύσει κάποιος περίπου 230 χιλιόμετρα.
Camino Norte: Διαδρομή περίπου 825 χιλιομέτρων κατά μήκος της βόρειας Ισπανίας, χρειάζεται συνήθως 5 με 6 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.
Via de la Plata: Μία από τις μεγαλύτερες διαδρομές, εκτείνεται περίπου 1000 χιλιόμετρα από τη Σεβίλλη στη νότια Ισπανία. Χρειάζεται 8 έως 10 εβδομάδες για να τη περπατήσει κανείς.
Camino Inglés: Η συντομότερη διαδρομή, με αφετηρία το Φερόλ στη βόρεια Ισπανία. Έχει μήκος 110 χιλιόμετρα και μπορεί να ολοκληρωθεί σε περίπου 1 εβδομάδα.
Ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρώσεις το Camino de Santiago εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Οι κύριοι είναι η διαδρομή που επιλέγεις, το σημείο εκκίνησης, ο ρυθμός πεζοπορίας και οι ημέρες ξεκούρασης.
Οι περισσότεροι πάντως πεζοπορούν 20-25 χιλιόμετρα την ημέρα, από τις 6 το πρωί έως το απόγευμα. Στο προγραμματισμό σου υπολόγισε και ημέρες ανάπαυσης ώστε να έχεις στη διάθεση σου αρκετό χρόνο για το Καμίνο.
Για όσους θα ήθελαν να δουν ποια διαδρομή ταιριάζει καλύτερα με βάση το χρόνο:
- 1 εβδομάδα: Sarria
- 2 εβδομάδες: Camino Portugués
- 3 εβδομάδες: Camino Francés με αφετηρία το Burgos
- 4 εβδομάδες: Camino Francés με αφετηρία το Saint Jean Pied de Port
- 5 εβδομάδες: Camino Francés και Camino Fisterra (συνεχίζοντας προς Finisterre)
Πότε να επισκεφθείς το Camino de Santiago
Η πλειοψηφία μου είχε προτείνει να αποφύγω το Καμίνο τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της πολυκοσμίας και της έντονης ζέστης.
Ωστόσο ως γνήσιος περίεργος και στο πνεύμα της εξερεύνησης επέλεξα να πάω τον Αύγουστο! Το Καμίνο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζεται από προσκυνητές και τα δημόσια albergues (ξενώνες) ξεμένουν γρήγορα από κρεβάτια.
Σε γενικές γραμμές αρκετό συνωστισμό θα συναντήσεις μόνο μετά τη Sarria. Τα τελευταία 100 χιλιόμετρα δηλαδή όπου πολλοί τουρίστες ξεκινούν το οδοιπορικό τους. Προσωπικά δε συνάντησα ιδιαίτερες δυσκολίες όσον αφορά την εύρεση κρεβατιού.
Υπάρχουν επίσης και πολλά ιδιωτικά albergues σε κάθε πόλη. Το επιπλέον κόστος για κάθε κρεβάτι είναι μεταξύ πέντε και δέκα ευρώ ενώ στα δημόσια αφήνεις μια συμβολική δωρεά.
Προκειμένου να μπορώ να εξασφαλίζω κρεβάτι σε κάποιο albergues ξεκινούσα τη πεζοπορία νωρίς το πρωί. Το ίδιο σε συμβουλεύω να κάνεις και εσύ. Έτσι έχεις αρκετές πιθανότητες να βρεις κρεβάτι αλλά αποφεύγεις και τις ώρες που ο ήλιος βαράει στο κεφάλι.
Δε θα σου πω ψέματα η ζέστη σε κάποια σημεία ήταν αφόρητη. Τη περίοδο που έκανα το Καμίνο ολόκληρη η Ισπανία μαινόταν από μεγάλες πυρκαγιές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές η θερμοκρασία να αγγίζει τους +40°C. Ευτυχώς αυτές οι ημέρες ήταν ελάχιστες.
Η μέση θερμοκρασία αυτή την εποχή είναι περίπου 25°C και τις περισσότερες ημέρες υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια. Παρ’ όλα αυτά, τα πρωινά μπορεί να είναι εξαιρετικά δροσερά ειδικά στα ορεινά που ήταν μεταξύ 5°C και 10°C.
Βάση της εμπειρίας μου πιστεύω ότι η καλύτερη εποχή είναι μεταξύ των μηνών Απριλίου και Μαΐου ή Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.
Οι προκλήσεις του Camino de Santiago
Κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού θα αντιμετωπίσεις αρκετές προκλήσεις.
Σωματικές προκλήσεις
Οι ακατάπαυστες αναβάσεις και καταβάσεις, η έντονη καθημερινή κόπωση αλλά και οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες δοκιμάζουν τη σωματική και πνευματική αντοχή. Η πεζοπορία 25 – 30 χλμ. ημερησίως αποτελεί μια δύσκολη και επίπονη αποστολή.
Συχνά, οι πεζοπόροι αντιμετωπίζουν φλεγμονές στους τένοντες, φουσκάλες στα δάχτυλα και μυϊκούς πόνους. Συνιστάται η αγορά αντιφλεγμονωδών κρεμών, επιθεμάτων ποδιών Compeed, η λήψη ιβουπροφαίνης, η χρήση προστατευτικών για τα γόνατα και οι πάτοι σιλικόνης.
Πνευματικές προκλήσεις
Οι προκλήσεις δεν περιορίζονται όμως μόνο στο σωματικό επίπεδο. 0 περιηγητής θα πρέπει να αντιμετωπίσει κάθε εμπόδιο με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Πολλοί έρχονται στο Καμίνο για να περπατήσουν μόνοι τους προκειμένου να λάβουν αποφάσεις ή να αντιμετωπίσουν φόβους και ανασφάλειες.
Όπως και να έχει η απομόνωση, η αντιμετώπιση εσωτερικών συναισθημάτων και η ενδοσκόπηση μπορεί να εξελιχθούν σε μια εσωτερική μάχη.
Μέσα όμως από την αμφιβολία, το φόβο και την αυτογνωσία γεννιέται η ενθάρρυνση, η ενδυνάμωση και η εξέλιξη. Γι’ αυτό και το μονοπάτι θεωρείται ταυτόχρονα πρόκληση και ευλογία. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνεχίσεις να βάζεις το ένα πόδι μπροστά από το άλλο κάθε πρωί και να αφήσεις ελεύθερο τον εαυτό σου. Το Camino θα σου δείξει ο δρόμο!
Κάτι ακόμη που θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι οι γλωσσικές δυσκολίες που ίσως συναντήσεις σε κάποιες περιοχές. Μπορεί τα αγγλικά να θεωρούνται διεθνή γλώσσα αλλά μη περιμένεις ότι όλοι τα μιλάνε. Μπορείς εύκολα να ξεπεράσεις αυτό το εμπόδιο με λίγη καλή θέληση και μαθαίνοντας μερικές απλές εκφράσεις στα ισπανικά που θα σε βοηθήσουν ώστε να μη χαθείς στη μετάφραση.
- Hola – Γεια σου
- ¿Cómo estás? – Πώς είσαι;
- Buenos días – Καλημέρα
- Gracias – Ευχαριστώ
- Por favor – Παρακαλώ
- Adiós – Αντίο
- ¿Cuánto cuesta? – Πόσο κοστίζει;
- Me llamo – Με λένε
- Lo siento – Λυπάμαι
- ¿Dónde está el baño? – Πού είναι η τουαλέτα;
- ¿Cuántos kilómetros son hasta la ciudad? – Πόσα χιλιόμετρα είναι μέχρι την πόλη;
- ¿Dónde puedo dormir? – Πού μπορώ να κοιμηθώ;
- ¿Dónde puedo comer algo? – Πού μπορώ να φάω κάτι;
Που θα μείνεις στο Camino de Santiago
Κατά μήκος του Camino θα βρείς μεγάλη ποικιλία καταλυμάτων. Η πιο οικονομική και δημοφιλής επιλογή είναι τα albergues (ξενώνες).
Σε κάθε πόλη υπάρχει τουλάχιστον ένα δημοτικό albergues αλλά και πλήθος ιδιωτικών. Τα πρώτα λειτουργούν με δωρεές και περιλαμβάνουν κλίνες σε κοιτώνες που παρέχουν φιλοξενία για ένα βράδυ. Ενδεικτική τιμή για τα δημοτικά είναι τα 5€ και ο αριθμός ατόμων ποικίλει από 10 έως 80 κρεβάτια.
Τα ιδιωτικά είναι συνήθως μικρότερης κλίμακας, οπότε να περιμένετε λιγότερα κρεβάτια σε κάθε δωμάτιο συνήθως 6 με 8. Οι τιμές κυμαίνονται από 8€ έως 15€ ανά κρεβάτι. Όλα έχουν κοινό μπάνιο/τουαλέτα.
Τα περισσότερα έχουν κουζίνες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, ρεύμα για φόρτιση καθώς και πλυντήρια/στεγνωτήρια ρούχων που λειτουργούν με κέρματα. Κάποια (κυρίως ιδιωτικά) παρέχουν και δωρεάν WiFi. Σε όλα υπάρχει ώρα κατάκλισης γύρω στις 22:30 και αφύπνιση στις 06:00.
Δεν είναι απαραίτητη η κράτηση εκ των προτέρων, τα δημόσια εξάλλου δεν την επιτρέπουν. Η μόνη κράτηση που έκανα ήταν το πρώτο βράδυ στο Saint Jean Pied de Port και το δεύτερο στο καταφύγιο Orisson στα Πυρηναία.
Δωμάτια με Θέα
Επίσης αν θέλεις να περάσεις ένα βράδυ με θέα τον Ατλαντικό στο τέλος του Καμίνο υπάρχει το ξενοδοχείο O Semaforo Finisterre. Έχει μόνο 5 δωμάτια όποτε η κράτηση πρέπει να γίνει αρκετό καιρό πριν ίσως και μήνες. Η μέση τιμή δωματίου ξεκινά από τα 150€.
Στάθηκα αρκετά τυχερός διότι την ημέρα που έφτασα είχαν ακύρωση σε ένα μονόκλινο δωμάτιο. Τα δωμάτια είναι διαμορφωμένα σαν καμπίνες παλιού πλοίου και έχουν βαφτιστεί με ονομασίες από τους βαθμούς πληρώματος. Πριν γίνει ξενοδοχείο το κτήριο στεγαζόταν η υπηρεσία φάρων.
Το πρωινό τους είναι φανταστικό όπως και η θέα στη βεράντα και μπορώ να πω ότι είναι ακριβό, αλλά αξίζει κάθε ευρώ. Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να πίνεις το καφέ σου και να βλέπεις τον ήλιο να χάνεται στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Costa da Morte
Πίσω στα albergues
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί κάποια να γεμίζουν και να μην διαθέτουν κλίνες μέχρι να φτάσεις, αλλά υπάρχουν πάντα τα ιδιωτικά οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Εάν προτιμήσεις τα δημοτικά οι ώρες προσέλευσης είναι περίπου στις 12:00 το μεσημέρι με 15:00 οπότε για να προλάβεις καλό είναι να ξεκινάς τη πεζοπορία το ξημέρωμα.
Επίσης, στις περισσότερες πόλεις μπορείτε να βρείτε πανσιόν και ξενοδοχεία. Μια φορά την εβδομάδα επέλεγα ένα δωμάτιο σε πανσιόν για μια ημέρα ηρεμίας και χαλάρωσης. Οι τιμές κατα μέσο όρο ήταν στα 50€.
Μια πολύ χρήσιμη δωρεάν εφαρμογή που πρέπει να κατεβάσεις στο κινητό σου είναι το CAMINO NINJA APP
Σου δίνει όλες τις λεπτομέρειες για διαμονή, αποστάσεις και φαγητό και γενικά σου λύνει τα χέρια.
Φαγητό και Παροχές
Είναι πολύ εύκολο να βρεις φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και καφετέριες κατά μήκος του Camino. Σε κάθε πόλη, χωριό, πολλές φορές ακόμη και στη μέση του πουθενά θα συναντήσεις ως δια μαγείας κάποιο υπαίθριο πάγκο, καφε ή μπαρ.
Το ίδιο ισχύει και για το νερό. Υπάρχουν παντού δημόσιες βρύσες και πηγές με καθαρό πόσιμο νεράκι. Ειδικά το πρώτο μισό του Καμίνο δε πρέπει να σε ανησυχεί καθόλου εφόσον καλύπτεται απο εκτεταμένο δίκτυο. ‘Οσο πλησιάζεις προς τις μεγάλες πόλεις και μετά τη μέση της διαδρομής οι παροχές μειώνονται και πρέπει να προμηθευτείς εμφιαλώμενο με τιμή περίπου 1€.
Το μόνο σίγουρο είναι οτι δεν θα πεινάσεις αφού όπως λένε “Camino Provides“. Και είναι αλήθεια, το Καμίνο φροντίζει για όλα.
Αλλά, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι προσφέρει.
Πρωινό
Η ημέρα ξεκινούσε τις περισσότερες φορές στις 6 το πρωί οπότε έπαιρνα πρωινό συνήθως στα albergues με μια εισφορά των 5€. Μέλι, ψωμί και βούτυρο ή μαρμελάδα μαζί με ένα γρήγορο καφέ είναι οτι πρέπει για να σε κρατήσουν για τις πρώτες ώρες πεζοπορίας που χρειάζεσαι να καλύψεις απόσταση μέχρι να βγεί ο ήλιος.
Μπορείς επίσης αποβραδίς να έχεις προμηθευτεί μπάρες δημηριακών, γλυκά ή φρούτα απο καποιο συνοικιακό σουπερμάρκετ για να έχεις σε περίπτωση που χρειαστείς παραπάνω ενέργεια.
Τα περισσότερα καφε και καταστήματα ανοίγουν γύρω στις 9 π.μ. οπότε υπολογίζεις και τη πρώτη στάση για καφέ, τόστ γλυκό και ανάσες.
Μεσημεριανό
Μια προσιτή λύση για να κάποιες ημέρες της εβδομάδας είναι το σουπερμάρκετ.
Μπαγκετα, σαλάμι, τυρί και ντομάτα μπορούν να σε χορτάσουν μέχρι να φτάσεις σε καποιο albergues. Μην ξεγελαστείς και ψωνίσεις πολλά τρόφιμα παρα μόνο όσα χρειαζεσαι γιατί δεν θέλεις να προσθέτεις έξτρα βάρος στο σακίδιο σου.
Τις υπόλοιπες ημέρες μπορείς να πάρεις έτοιμες tortillas ή bocata απο κάποιο καφέ με κόστος 4-6€.
Βραδυνό
Το βράδυ και μετά απο όλη την εξάντληση της ημέρας σίγουρα θα χρειαστείς κάτι παραπάνω απο το συνηθισμένο για να σε κρατήσει. Μπορείς να επιλέξεις τα “Menú del Peregrino” ή “Pilgrim´s menu” που κοστίζει περίπου 7 έως 10€.
Περιλαμβάνει κυρίως πιάτο, συνοδευτικό, επιδόρπιο και κρασί ή μπύρα. Το πρώτο πιάτο αποτελείται από σαλάτες, μακαρόνια ή σούπα, ενώ το δεύτερο από μαγειρευτά, χοιρινά παϊδάκια στη σχάρα ή ψάρια.
Είναι μια φθηνή επιλογή που θα ικανοποιήσει την πείνα σου.
Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις tapas στο Burgos και σοκολάτες στην Astorga!!
Πόσο Κοστίζει το Camino de Santiago
Είναι εφικτό να περπατήσεις το Camino με αρκετά χαμηλό budget. Αν σκέφτεσαι να μαγειρέυεις μόνος σου φαγητό, να παίρνεις μαζί σου ένα γεύμα για το δρόμο και να μένεις μόνο σε δημόσιους ξενώνες, μπορείς να κινηθείς περίπου με 15€ την ημέρα που θα σου καλύπτουν φαγητό και κατάλυμα.
Μαγείρεψα τέσσερις φορές με φίλους κάποια βράδια καθόλη τη διάρκεια του Καμίνο. Επίσης, τρεις φορές την εβδομάδα για μεσημεριανό έφτιαχνα μια μεγάλη μπαγκέτα με τυρί, ντομάτα και αλλαντικά που αγόραζα απο κάποιο μπακάλικο.
Ο ημερήσιος προϋπολογισμός μου ήταν 30€ κατα μέσο όρο και κάλυπτε το κόστος για πρωινό σε μπαρ, σνακ, ποτά, ένα μικρό μεσημεριανό γεύμα, δείπνο και διαμονή.
Τις ημέρες ανάπαυσης η διαμονή σε κάποια πανσιον μου κόστιζε κατα μέσο όρο 50€ μαζι με το πρωινό.
Οπότε με μια γρήγορη ανακεφαλαίωση το τυπικό κόστος ανα άτομο ημερησίως είναι περίπου 3 ευρώ για το πρωινό, 8 ευρώ για το μεσημεριανό γεύμα, 12 ευρώ για το δείπνο και 5 ευρώ για το κατάλυμα.
Σύνολο 28€
Τι εξοπλισμό θα χρειαστείς για το Camino
Λάβε υπόψιν οτι θα κουβαλάς το σακίδιό σου για περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα και είναι σημαντικό να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρύς. Το πολύ βάρος μπορεί να προκαλέσει πίεση στα γόνατα και τις φτέρνες σου και να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμών.
Καλό θα ήταν όλος ο εξοπλισμός σου να ζυγίζει μεταξύ 6 και 8 κιλών.
Συνοπτικά το πιο σημαντικό κομμάτι εξοπλισμού είναι το backpack. Το ιδανικό μέγεθος είναι 30-40lt, με γερούς ιμάντες συγκράτησης που εφαρμόζουν καλά στη μέση, ώστε οι γοφοί σου και όχι οι ώμοι σου να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Να είναι αναπνέων ωστε να μη κολλάει στη πλατη σου και να ταιριάζει στις διαστάσεις μεταφοράς της ΕΕ για να αποφύγεις το έξτρα κόστος.
Διαλέξτε ένα που να έχει υποδοχή για Camelbak στη πλάτη 1,5-3lt και με εύκολη πρόσβαση χωρις να χρειάζεται να το βγάζεις. Επέλεξε backpack που είναι αδιάβροχο ή να διαθέτει αδιάβροχο κάλυμα.
Υπάρχουν υπηρεσίες που μπορούν να μεταφέρουν το σακίδιό σας στην επόμενη τοποθεσία, αν δεν επιθυμείτε να το μεταφέρετε σε όλη τη διαδρομή. Οι ημερήσιες τιμές κυμαίνονται μεταξύ 3 και 7 ευρώ. Προμηθευτείτε ένα καρτελάκι αποσκευών από κάποια επιχείρηση (διατίθεται σε ιδιωτικά albergues ή εστιατόρια) και απλά αφήστε το στη τοποθεσία αφού πρώτα τους τηλεφωνήσετε.
Οι υπηρεσίες αυτές μεταφέρουν μόνο απο και πρός ιδιωτικά albergue τις αποσκευές σας.
Πλήρης οδηγός: Εξοπλισμός Camino de Santiago
Χρησιμοποιώντας τους συνδέσμους μου για τις αγορές ή τις κρατήσεις σου, βοηθάς το blog χωρίς επιπλέον κόστος για σένα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υποστήριξή σου!
Σου εύχομαι να τα περάσεις υπέροχα!
Buen Camino!