Όλυμπος Μύτικας
Shooting by stav_xyts/Ascend Hikes

Όλυμπος Μύτικας

GREEK EXPLORER

Ταξίδι στη Μαγεία της Ελληνικής Υπαίθρου

Όλυμπος Μύτικας
Shooting by stav_xyts/Ascent Hikes

Ημερολόγιο Ανάβασης στον Όλυμπο

Σκεφτόμουν το βουνό, ξανά και ξανά. Είχα τόσες εικόνες του Ολύμπου από φωτογραφίες, τόσες ιστορίες στο μυαλό μου – οι κορυφές του, ο μύθος του, όλα όσα μαθαίνουμε για αυτό από παιδιά. Κάθε φορά που το σκεφτόμουν, ένιωθα κάτι μεταξύ έλξης και ανησυχίας.

Η κορυφή των θεών, έστεκε μακριά σαν κάλεσμα στο τίποτα – όχι σε κάποιο μεγαλείο, όχι για να αποδείξω κάτι σε κάποιον. Αλλά η αίσθηση ότι έπρεπε να βρεθώ εκεί, Έτσι, αποφάσισα ότι δεν είχε νόημα να αντισταθώ. Θα ανέβαινα και θα άφηνα το μονοπάτι να με οδηγήσει.

Και έτσι ξεκίνησα, πακετάρισα ό,τι είχα, με ένα μυαλό γεμάτο αμφιβολίες και κανένα καθαρό σκοπό, για ένα βουνό που δεν ήξερα αν είχα καμία δουλειά να πλησιάσω. Φορτωμένος με τον εξοπλισμό μου και με όλες εκείνες τις σκέψεις που δεν με άφηναν σε ησυχία, ξεκίνησα από την Αθήνα με στόχο την κορυφή της Ελλάδας.

Δεν είχα την παραμικρή ιδέα για το τι με περίμενε εκεί πάνω. Βρέθηκα μηχανικά στο σταθμό του μετρό, κρατώντας καφέ και φορώντας ένα χαβανέζικο πουκάμισο που δεν κολλούσε πουθενά – λίγο χρώμα στην κούραση του απογεύματος.

Στεκόμουν και περίμενα τη Μαρία και την Έλσα, δύο πρόσωπα που θα γνώριζα για πρώτη φορά. Ήταν ήδη εκεί και καθεμιά τους κουβαλούσε από ένα βαρύ backpack. Και οι δυό τους είχαν εκείνο το ανήσυχο βλέμμα της αρχής: «Άραγε πήραμε όσα χρειαζόμαστε;» αναρωτιο΄υνταν, λες και ένα σακίδιο μπορεί να μας σώσει από όσα είχαμε σκοπό να κάνουμε. Ο τρίτος της παρέας ήταν ο Σεραφείμ, ο μοναδικός γνωστός σε αυτή την εξίσωση. Είχαμε ήδη μπλέξει μαζί σε μια τρελή περιπέτεια στα 5.000 μέτρα στο basecamp του Έβερεστ – μια ιστορία που περιμένει ακόμα την ώρα της για να ειπωθεί.

Τέσσερις άγνωστοι, στην ουσία, όλοι μαζί σε ένα νοικιασμένο αμάξι, με προορισμό το βουνό. Δεν είχαμε ξανακάνει κάτι τέτοιο, όχι όλοι μαζί τουλάχιστον. Αλλά ήξερα πως οι δύσκολες καταστάσεις είναι που δένουν τους ανθρώπους, είναι σαν να λες:

«Μπορεί να μην ξέρω ποιος είσαι, αλλά αν μπορείς να αντέξεις αυτή την τρέλα, θα ‘χεις κάτι δικό μου μαζί σου όταν τελειώσουμε.»

Ξεκινήσαμε από την Αθήνα και πήραμε το δρόμο για τον Όλυμπο, με προορισμό το στρατόπεδο ΚΕΟΑΧ, το σημείο από όπου θα ξεκινούσε η ανάβασή μας. Οι δρόμοι στένευαν, ανηφόριζαν, μέχρι που οι τελευταίες δασωμένες εκτάσεις έμειναν πίσω και όλο το τοπίο ήταν πια βράχια και η παγωμένη ανάσα του βουνού.

Κάθε στροφή, κάθε κομμάτι του δρόμου ήταν μια πρόκληση. Στο μυαλό μου γυρόφερνε η ίδια ερώτηση ξανά και ξανά: Γιατί το κάνεις αυτό; Ήξερα ότι δεν είναι τα βουνά που με τραβάνε, αλλά η ανάγκη να αναμετρηθώ με κάτι μεγαλύτερο από εμένα.

ΚΕΟΑΧ: Η Αρχή της Τρέλας

Καθώς προχωρούσαμε, το τοπίο γινόταν πιο άγριο. Τα σπίτια των ορεινών χωριών χάνονταν, και τα βράχια έμοιαζαν να υψώνονται γύρω μας. Όσο ανεβαίναμε, τόσο περισσότερο ένιωθα ότι δεν είχα καμία δουλειά εδώ. Στο ΚΕΟΑΧ, στα 1.800 μέτρα, όλα όσα άκουγα για τις δυσκολίες της ανάβασης απέκτησαν ξαφνικά νόημα. Η απόφαση όμως είχε παρθεί, και δεν υπήρχε επιστροφή τώρα. Ένιωθα ότι δεν είχε καμία σημασία για τον Όλυμπο το αν θα φτάναμε ή όχι. Εκείνος θα ήταν πάντα εκεί – εμείς ήμασταν οι προσωρινοί επισκέπτες.

Φτάσαμε αργοπορημένοι και η ομάδα της Ascend Hikes μας περίμενε με τους υπόλοιπους του γκρούπ. Είχαμε τον Σταύρο και τον Σπύρο σαν οδηγούς. Ο καθένας τους ήξερε καλά τη δουλειά του, κι ενώ μπορούσες να δεις ότι αγαπούν το βουνό, στο βλέμμα τους υπήρχε μια ήρεμη βεβαιότητα πως αυτό το μέρος δεν είναι για αστεία. Ήξεραν ακριβώς πότε να σου πουν να σταματήσεις για να πάρεις ανάσα, και πότε να σφίξεις τα δόντια και να συνεχίσεις.

Ξεκινήσαμε για το καταφύγιο Μυγκοτζίδης, η πρώτη μας στάση σε μια διαδρομή που έμοιαζε ατέλειωτη. Η ανάβαση από το ΚΕΟΑΧ είναι έντονη και απαιτεί μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση, ειδικά λόγω της συνεχούς κλίσης. Ένα απότομο, ανηφορικό μονοπάτι που σε στραγγίζει. Ήταν η πρώτη γεύση του βουνού στα αλπικά ύψη. Το τοπίο γυμνό από βλάστηση και εκτεθειμένο στον αέρα, μας έβαζε ήδη σε εγρήγορση για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Το καταφύγιο ήταν μια στάση για ανάσα, αλλά μόνο προσωρινή. Ο Σταύρος και ο Σπύρος βοηθούσαν όποιον έμενε πίσω, ο Σεραφείμ βρισκόταν ήδη μπροστά και χάζευε το τοπίο, κι εγώ κοιτούσα τον Όλυμπο καθώς πλησιάζαμε, προσπαθώντας να βρω τη δική μου απάντηση μέσα στη βροχή που μας είχε πιάσει περίπου κάνα δεκάλεπτο.

Καταφύγιο Χρηστάκη: Αστέρια και Κρύο

Μετά το Μυγκοτζίδη συνεχίσαμε για το καταφύγιο Χρηστάκη, στα 2.550 μέτρα. Έστεκε πάνω στον βράχο, σαν κάτι που ήταν εκεί απο πάντα. Ένα καταφύγιο που δεν έμοιαζε με άλλα: απλό, πρωτόγονο με τη μυρωδιά του ξύλου και τη γεύση της κούρασης στον αέρα. Το τοπίο είχε πια απογυμνωθεί: μόνο πέτρα και σιωπή. Η βροχή είχε σταματήσει, αλλά το κρύο είχε μείνει.

Μας καλωσόρισε ο Σάκης που ετοίμαζε τα γευματα. Ανάψαμε φωτιά. Ρίξαμε ο,τι είχαμε πάνω της και καθίσαμε γύρω από τις φλόγες. Το φως τρεμόπαιζε πάνω μας, και οι ιστορίες ξεκίνησαν να βγαίνουν αβίαστα, σαν να περίμεναν την κατάλληλη στιγμή.

Η Έλσα μου μιλούσε για αστερισμούς – τη Μεγάλη Άρκτο, τον Πολικό Αστέρα, τον Ωρίωνα – κάθε άστρο κι ένα σημάδι. Ο ουρανός πάνω από τον Όλυμπο ήταν ατελείωτος. Σε τράβαγε και χανόσουν καθώς σκοτείνιαζε, κι αν δεν είχες τη δύναμη να τον αντέξεις, σε κατάπινε. Η αίσθηση πως ήμασταν μόνοι, αποκομμένοι από όλα, με το βουνό να μας κυκλώνει σιωπηλό, ήταν ανεκτίμητη.

Ο Μάριος άρχισε να μας μιλά για το Έβερεστ. Για το πώς εκεί πάνω καταλαβαίνεις πόσο μικρός είσαι μπροστά στη φύση, μπροστά στον εαυτό σου. Μιλούσε για κρύο, για μοναξιά, για βράδια που δεν ξημερώνουν ποτέ. Αληθινή περιπέτεια. Κάναμε έναν πρόχειρο απολογισμό της διαδρομής. Τα παιδιά της Ascend Hikes ήταν πιο ήρεμοι και σίγουροι, και μας εξηγούσαν με ψυχραιμία τη διαδρομή προς τον Μύτικα και τα σημεία που χρειαζόταν προσοχή.

Αργά το βράδυ μια κιθάρα έπαιζε στη συντροφιά μας και τραγουδήσαμε όλοι μαζί. Μοιάζαμε περισσότερο με ξεκούρδιστη μπάντα βέβαια, αλλά αυτό δεν είχε και πολύ σημασία. Το μόνο που μετρούσε ήταν ότι είχαμε βρεθεί όλοι εκεί, άγνωστοι, στο ίδιο σημείο, ακουμπώντας το βουνό. Κι αυτό ήταν αρκετό.

Καθώς προχωρούσε η νύχτα, η ανησυχία μας μεγάλωνε. Ξέραμε τι μας περίμενε το επόμενο πρωί. Η σιωπή του βουνού είχε μια βαρύτητα που σου έκοβε τον ύπνο. Λίγοι κοιμήθηκαν καλά εκείνο το βράδυ. Ξαπλωμένοι, νιώθαμε τον Όλυμπο να μας τυλίγει, σαν κάτι που περίμενε για να μας κρίνει. Σαν κανένας μας να μην ήταν έτοιμος για την κορυφή.

Ascent Hikes Smolikas Όλυμπος Μύτικας

Ξημέρωμα και Προετοιμασία

Ξυπνήσαμε γύρω στις 5 το πρωί. Ακόμα νύχτα, κι ένα κρύο που τρυπούσε κόκαλα. Σηκωθήκαμε χωρίς πολλές κουβέντες, λες κι ο καθένας είχε πάρει τις αποφάσεις του μέσα στη νύχτα. Οι οδηγίες ήταν απλές: ετοιμαζόμαστε γρήγορα και ξεκινάμε.

Η πορεία από το καταφύγιο Χρηστάκη είναι περίπου 5 χιλιόμετρα, και το μονοπάτι διαρκεί συνήθως 3 ώρες, αναλόγως της αντοχής και της εμπειρίας. Καθώς ανηφορίζαμε, κάθε βήμα είχε ένα βάρος. Το τοπίο γύρω μας ήταν άγριο, αφιλόξενο και αλπικό.

Ο αέρας ήταν καθαρός αλλά πικρός, και δεν υπήρχε πουθενά η σκιά της δασικής βλάστησης. Το βουνό δεν χαριζόταν σε κανέναν. Κάθε πέτρα, κάθε βράχος έμοιαζε να ανήκει σε έναν άλλο κόσμο, όπου η ανθρώπινη παρουσία δεν ήταν παρά μια μικρή παρένθεση.

Όλυμπος & Μύτικας

travel tip #1

Το βουνό των θεών: Ο Όλυμπος θεωρούνταν το σπίτι των δώδεκα θεών της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Σύμφωνα με τον μύθο, οι θεοί κατοικούσαν στην κορυφή του Μύτικα και από εκεί παρακολουθούσαν τον κόσμο των θνητών. Ο Δίας, ο βασιλιάς των θεών, λέγεται ότι είχε τον θρόνο του στην κορυφή, από όπου έριχνε τους κεραυνούς του.

Όλυμπος & Μύτικας

travel tip #2

Βιοποικιλότητα και προστασία: Ο Όλυμπος φιλοξενεί πάνω από 1.700 είδη φυτών, περίπου το 25% της ελληνικής χλωρίδας, και μια πλούσια πανίδα με δεκάδες είδη ζώων. Από το 1938, ανακηρύχθηκε ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας, και προστατεύεται για την μοναδική φυσική ομορφιά του και την οικολογική του σημασία.

Όλυμπος & Μύτικας

travel tip #3

Διεθνές ενδιαφέρον για την αναρρίχηση: Η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη ανάβαση στον Μύτικα έγινε το 1913 από τους Ελβετούς ορειβάτες Φρέντερικ Μπουασονά και Ντανιέλ Μπο Μπιέ, με τη βοήθεια του τοπικού οδηγού Χρήστου Κάκαλου. Σήμερα, το βουνό προσελκύει ορειβάτες από όλο τον κόσμο που έρχονται για να κατακτήσουν την υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, στα 2.918 μέτρα.

Greek Explorer buy me a coffee

Τα μάτια στη Κακόσκαλα

Shooting by stav_xyts/Ascend Hikes
Ascent Hikes Όλυμπος Μύτικας

Στη Κορυφή του Μύτικα: Ό,τι Έχεις Μέσα Σου

Όλυμπος Μύτικας
Shooting by stav_xyts/Ascend Hikes
Shooting by stav_xyts/Ascend Hikes

Η Επιστροφή: Οι Σκιές που Αφήνεις Πίσω

Όλυμπος Μύτικας
Shooting by stav_xyts/Ascend Hikes

Τι Μου Έμεινε από την Εμπειρία

Greek Explorer buy me a coffee

Χρησιμοποιώντας τους συνδέσμους μου για τις αγορές ή τις κρατήσεις σου, βοηθάς το blog χωρίς επιπλέον κόστος για σένα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υποστήριξή σου!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top